Allmänt

Vad är neglekt?

2009-12-16 14:29 #0 av: [per50]

Halvsidigt neglekt: unilateralt neglekt (UN) är en vanlig funktionsnedsättning efter stroke. UN är mest vanligt efter högersidiga hjärnhemisfärsskador, och innebär en oförmåga att orientera sin uppmärksamhet åt den sida av kroppen och/eller rummet som är motsatt hjärnskadan, dvs. vanligtvis vänster kropps/rums halva.

 

Personer med UN beter sig som om halva universum inte existerar, de kan ha svårt att finna föremål, orientera sig i rummet och interagera med människor som befinner sig till vänster om dem, det kallas rumsneglekt.

Många har svårt att uppmärksamma vänster kroppshalva, detta kallas kroppsneglekt, de kanske enbart tvättar och klär på höger kroppshalva, eller rakar ena halvan av ansiktet.

Personer med UN lever i en halv värld, vilket inverkar mycket på förmågan att utföra de dagliga aktiviteterna. Blir denna neglekt kvarstående, har man ett stort rehabiliteringsbehov.

För cirka 20 procent av de som har UN direkt efter en stroke, har svårigheterna kvar tre månader efter stroken. De har behov av speciella rehabiliteringsinsatser, de är inriktade på att personen lär sig kompensera för sitt UN i vardagens aktiviteter.

Länk: Vad är neglekt                                                                                                  

Fotograf: Martin Nyman  

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-12-27 01:08 #1 av: mona43

Berätta gärna om era egna erfarenheter av neglekt

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-12-28 01:22 #2 av: mona43

Neglekt drabbar många efter en stroke, berätta gärna om era personliga erfarenheter, hur tacklade du detta? tränade du bort det?

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.