Annons:
Etikettallmänt
Läst 15230 ggr
[per50]
2009-12-16 14:29

Vad är neglekt?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Halvsidigt neglekt: unilateralt neglekt (UN) är en vanlig funktionsnedsättning efter stroke. UN är mest vanligt efter högersidiga hjärnhemisfärsskador, och innebär en oförmåga att orientera sin uppmärksamhet åt den sida av kroppen och/eller rummet som är motsatt hjärnskadan, dvs. vanligtvis vänster kropps/rums halva.

Personer med UN beter sig som om halva universum inte existerar, de kan ha svårt att finna föremål, orientera sig i rummet och interagera med människor som befinner sig till vänster om dem, det kallas rumsneglekt.

Många har svårt att uppmärksamma vänster kroppshalva, detta kallas kroppsneglekt, de kanske enbart tvättar och klär på höger kroppshalva, eller rakar ena halvan av ansiktet.

Personer med UN lever i en halv värld, vilket inverkar mycket på förmågan att utföra de dagliga aktiviteterna. Blir denna neglekt kvarstående, har man ett stort rehabiliteringsbehov.

För cirka 20 procent av de som har UN direkt efter en stroke, har svårigheterna kvar tre månader efter stroken. De har behov av speciella rehabiliteringsinsatser, de är inriktade på att personen lär sig kompensera för sitt UN i vardagens aktiviteter.

Länk:Vad är neglekt                                                                                                  

Fotograf: Martin Nyman

Annons:
mona43
2009-12-27 01:08
#1

Berätta gärna om era egna erfarenheter av neglekt

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

mona43
2009-12-28 01:22
#2

Neglekt drabbar många efter en stroke, berätta gärna om era personliga erfarenheter, hur tacklade du detta? tränade du bort det?

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Upp till toppen
Annons: