Annons:
Etikettallmänt
Läst 3945 ggr
[per50]
2009-12-04 10:40

Riskfaktorer vid stroke

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hjärnblödning Den allra vanligaste orsaken till hjärnblödning är för högt blodtryck. Detta kan man förebygga med rätt sorts medicinering.

Kärlmissbildning är en annan viktig orsak, men även blodförtunnande behandling av medicinska skäl.

Narkomaner har en ökad risk att få hjärnblödning av exempelvis krack, vilket kan ge en snabb blodtrycksförhöjning, krack skadar också blodkärlen som kan påverka blodets koaguleringsförmåga, som i sin tur kan ge både infarkter och blödningar.

Hjärninfarkt

Risken för hjärninfarkt ökar med åldern, hälften som insjuknar är över 75 år. Högt blodtryck är en vanlig orsak även vid hjärtinfarkt, högt blodtryck ökar också risken för åderförkalkning. Men högt blodtryck kan även skada småkärl inne i hjärnan utan att det beror på en åderförkalkning. Detta kan såväl ge hjärnblödningar som hjärninfarkter.

En annan orsak är reumatiska hjärtfel, som kan ge blodproppar som förs upp till hjärnan.

Skador på de små blodkärlen i hjärnan är vanliga vid diabetes, dessa ger en ökad risk för stroke.

Även rökare har en väsentligt ökad risk att insjukna i stroke, jämfört med ickerökare. Riskan att drabbas av hjärtinfarkt är ännu högre för en rökare. Höga blodfetter ökar risken mera att få hjärtinfarkt än hjärninfarkt.

Även personer med hjärtsjukdomar har en ökad risk att få stroke. Detta beror på rytmrubbningar i hjärtat.

Reumatiskt hjärtfel som är vanligt i U-länderna, ökar också risken markant för stroke. Det är mycket viktigt att behandla rytmrubbningar (flimmer)

Anledningen till den ökade risken för slaganfall är att vid dessa tillstånd bildas små blodproppar i hjärtat som riskerar att följa med blodet upp till hjärnan och täppa till ett eller ett flertal kärl.

TIA är övergående symtom på bristande blodtillförsel, diagnosen kan ställas om symtomen går över inom 24 timmar. Med magnetkamera MRI har man kunnat påvisa att det finns förändringar i blodkärlen i många fall. Många som insjuknat i hjärninfarkt har haft sådana symtom.

Källa: En bok om hjärnan av 32 forskare om hjärnan och dess funktioner

Fotograf: Martin Nyman

Annons:
Faxlin
2009-12-05 02:45
#1

Mycket bra skrivet.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Upp till toppen
Annons: