Vård och behandling

Vardagslivet efter stroke

2009-12-04 00:40 #0 av: [per50]

En stroke förändrar mycket i ens tillvaro, den drabbade och dennes anhöriga står inför en ny situation i tillvaron.

När man kommer hem måste vardagen börja flyta på, ofta behöver man hjälp av hemtjänsten, och mycket stöd och uppmuntran av både sina närstående och omgivningen. Att man isolerar sej är vanligt, det gäller både den drabbade och de anhöriga.

Detta leder i sin tur till att tillvaron blir tuffare, den drabbade och de anhöriga kan få en depression.Man kan också behöva vägledning att hitta nya intressen utanför hemmet, och att återuppta rollen som till exempel morfar eller pappa.

Vissa anpassar sig fort till den nya situationen, andra behöver mera stöd av omgivningen för att se nya möjligheterna, och att livet är fullt av glädje i alla fall, man hittar nya vägar att gå.

Hur har du din anhörige eller vän gjort för att på bästa vis komma tillbaka till livet?

Källa: 1177.se

Fotograf: Martin Nyman    

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-12-05 02:48 #1 av: Faxlin

Sambon var nog aldrig "borta" från livet. Han bara bet ihop direkt och konstaterade att jag är snart hemma igen,sedan vart det jag går snart igen, och så flyttade han fram allt hela tiden. Så han har liksom inte sagt, jag kan inte,utan bara konstaterat att det måste gå.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2009-12-05 12:34 #2 av: [per50]

Jo det är ju sant man ska inte ge upp för att man har fått en sjukdom, i detta fall stroke. Utan man ska tänka som så jag ska kämpa på, för på något sätt skall det gå.

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.