Etikettvad-är-stroke
Läst 2052 ggr
mona43
2009-08-13, 22:00

Ovanligare orsaker

Disektion

Är en ovanligare orsak till hjärninfarkt. Disektion uppstår vid en traumatisk skada som till exempel en bilolycka, men kan även uppstå vid behandling av nacken hos en kiropraktor, den kan även härröra från lek eller idrott. Det blir en skada i ett blodkärl som gör att väggen i detta delar sej, vilket kan leda till att kärlet tappar sin förmåga att lösa upp proppar.

Man kan upptäcka disektion tidigt med ultraljud eller magnetkamera, men man behöver forska mera på detta område, för att se hur prognosen ser ut flera år efter skadan.

Inflammerade blodkärl

Inflammation i blodkärlen är en ännu ovanligare orsak till stroke, den kan uppkomma hos dem med en reumatisk sjukdom, men reumatismen kan även börja med symtom från blodkärlen.

Orsaken kan vara svår att utreda. Är det reumatismen som ger propparna eller behandlingen? Unga människor är enklare att behandla. Hos gamla med åderförkalkning försvåras behandlingen, Här behöver man forska ytterligare, för att kartlägga risken för återfall.

Källor: Egna erfarenheter, lite ur boken Stroke hur man förebygger och behandlar av Andreas Terént, boken hjärnan av Lars Olson, boken En bok om hjärnan skriven av 32 forskare. Mycket återberättat i egna ord.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus "Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta" "Ingen är felfri"
Upp till toppen